לצערנו, נתוני תאונות הדרכים בכלל ותאונות האופנוע בפרט, אינם מעודדים. אם נבחן את הסטטיסטיקה של השנים האחרונות נראה כי בשנת 2019, 1,532 רוכבי אופנוע נפגעו בדרגות שונות, מתוכם 66 נהרגו.
פזיזות, פחות הגנה וסטיגמות
ישנן סיבות רבות שיכולות להסביר את נתוני תאונות הדרכים בקרב אופנועים, בתוך סיבות אלו ניתן למצוא סיבות הקשורות בכלי עצמו, סיבות הקשורות בנהג, סיבות הקשורות בנהגים האחרים בכביש וגם מפגעי דרך וטבע.
הדרך הנכונה ביותר לסווג את הסיבות לתאונה, בהקשר של תביעה, הינו האשמה. אם מדובר על תאונה שהתרחשה בשל פגיעה של רכב אחר אזי האשמה היא של הנהג הפוגע. בתאונה שהתרחשה בשל שיבוש בכביש ניתן להאשים את העירייה הרלוונטית. לעומת זאת, תאונה שבה האשמה היא של רוכב האופנוע לא ניתן להפיל את האשמה על גורם אחר.
ביטוח חובה
ביטוח חובה, כשמו כן הוא, חובה! על פי החוק במדינת ישראל, כל כלי רכב מחויב בביטוח חובה. הביטוח מכסה את הנהג, המורכב, הנוסעים, הולכי הרגל וכל אדם שעשוי היה להיפגע בתאונת דרכים. הכיסוי מותנה לפי אופי ורמת הפגיעה. גם אדם האשם בתאונה (במידה והיא לא נגרמה במכוון), זכאי לקבל פיצוי על הפציעה אותה חווה.
שימו לב, כדי לקבל את הפיצויים הרלוונטיים והמלאים יהיה עליכם להוכיח את קשר הפציעה שלכם לתאונה שעברתם ולכן שמרו טוב טוב את כל המסמכים הרפואיים שלכם.
אם רכבתי על אופנוע ללא ביטוח חובה?
נתחיל ונדגיש בשנית, חל איסור מוחלט על נהיגה על כלי רכב שאין עליו ביטוח חובה. לכן, רכיבה על אופנוע ללא ביטוח חובה הינה עברה חמורה על החוק!
במידה והתאונה הייתה באשמת הרוכב, הוא אינו זכאי לפיצויים ואף ייתכן שיידרש ממנו לפצות את גורמים נוספים שנפגעו בתאונה. עם זאת, במידה והתאונה התרחשה שלא באשמת רוכב האופנוע, אלא באשמת נהג ברכב/אופנוע אחר, ניתן להגיש תביעת פיצויים מהנהג האשם. שימו לב, שבמקרה כזה תדרשו להוכיח כי אותו נהג ביצע עבירת תנועה או התרשל בנהיגתו.
נפגעתי בתאונה, מה הלאה?
קודם כל, עליכם לדאוג לבריאות שלכם. פנו בהקדם לבדיקה רפואית, דאגו לקבל את הטיפול המתאים לתלונתכם. שימו לב, שבפן המשפטי אין דרישה שתגיעו לבית חולים, אך ישנה חובה להוכיח את דבר הפציעה, את רמתה ואת הקשר שלה לתאונה שעברתם.
בתאונות אופנוע הפגיעות העיקריות הינן פגיעות קלות, הנגרמת כתוצאה מתאונה קלה, במקרים כאלו ייתכן שלא תחוו כאבים משמעותיים מיד לאחר התאונה, אך לאחר מספר ימים/ שבועות תחלו לחוש בכאבים. לכן המלצה שלי, אם נפצעתם גשו מיד לבדיקה רפואית מלאה כדי לוודא שאין פציעה שעשויה לפגוע בכם בעתיד.
מתוקף כל הדברים שנאמרו עד כה, שימו לב, שהרופא שמטפל בכם (בין אם בבית החולים ובין אם במרפאה של קופת החולים), מציין את סיבת הפנייה ומציין כי מדובר בתאונת דרכים.
נוסף לכך, שימרו את כל המסמכים הרלוונטיים, המפרטים באופן מדויק את הכאבים והמגבלות שלכם לאחר התאונה.
שלב ההוכחות
כפי שכולנו יודעים, חברות הביטוח (כמו כל ישראלי טוב), לא אוהבות לחלק את הכסף שלהן ככה סתם. לכן, בתהליך התביעה, תדרשו להוכיח את הקשר שבין הפציעה שלכם לתאונה. נוסף למסמכים הרפואיים (מסמכים מהמיון, פיזיותרפיה, טיפולים מיוחדים), מומלץ לקבל עותק של הדו"ח המשטרתי (במידה ומשטרה הוזמנה כחלק מפינוי התאונה). נוסף לכך, דאגו לצלם את סביבת התאונה, את הכלי שלכם, את עצמכם וגם את הרכבים/אופנועים הנוספים.
כמו כן, במידה ומדובר בתאונה אשר התרחשה בעת נסיעה לעבודה, מהעבודה או כחלק מעבודתכם, מדובר על תאונת עבודה ויש לציין ולהציג נתונים אשר יאשרו זאת.
ביטוחים נוספים
נוסף לביטוח חובה קיימים בשוק הביטוחים גם ביטוחים נוספים אשר מטרתם מתן פיצוי בעת פגיעה שלכם, של הכלי שלכם או של גורם שלישי. שניים מן הביטוחים הללו הינם ביטוח מקיף וביטוח צד ג'. במידה וביטחתם את האופנוע שלכם באחד מן הביטוחים הללו, תוכלו לתבוע אותם גם כן. שימו לב לאותיות הקטנות הקיימות בדרך כלל בביטוחים השונים, והאם ישנם פיצויים אשר ניתן לקבל רק בתנאי שלא התקבל פיצויי דומה מגוף אחר.
ביטוחים אלו אינם ביטוחי חובה ויש רבים הבוחרים לוותר עליהם בכדי לחסוך (ביטוחים הם עסק יקר, בעיקר בכל הקשור לתחום האופנועים). אני אישית ממליצה לכל הפחות להחזיק בביטוח צד ג' בכדי שלא תדרשו לפצות אדם אחר על תאונה בה תהיו הגורם האשם.
תאונות אשר נגרמו בשל גורם שלישי
כפי שציינו, ישנם מקרים רבים בהם התאונה נגרמה כתוצאה ממפגע בדרך או מכלי רכב אחר. במקרים כאלו, ניתן לתבוע גם את הביטוח של אותו הגורם. אך כאן, חובת ההוכחה הינה עליכם. אמצעי טוב לצורך הזה הינו מצלמת דרך המותקנת על גבי הקסדה.
במידה ועברתם תאונה ואתם משוכנעים כי גורם אחר אחראי לתאונה, דאגו לחפש עדים אשר היו באזור ויוכלו לעזור לכם במידת הצורך ולתת עדות למה שהתרחש בזמן התאונה.
האם אני חייב ייעוץ משפטי?
בגדול התשובה היא לא, ניתן לבצע את כל התהליכים הקשורים בתביעת פיצויים (בעיקר אם יש בידכם ביטוח חובה והאשמה על התאונה לא הייתה שלכם), ללא כל בעיה וללא צורך בייעוץ משפטי.
אך, עורכי הדין הם המומחים בכל הנוגע להגשת תביעות. פנייה לייעוץ משפטי עשויה להעלות לכם את גובה הפיצוי באופן משמעותי. עם זאת, שימו לב לעמלה אותה תדרשו לשלם לעורך הדין והאם הדבר משתלם לכם.
לטובתם של עורכי הדין יש לומר שהם בהחלט יודעים את עבודתם ולכן הם ידעו להגיד לכם במדויק אילו מסמכים יש להביא, מה חסר ולמי לפנות. כמו כן, חלק ניכר מהתהליך הם יבצעו בשבילכם, דבר שיאפשר לכם להתפנות לחייכם ולהחלמה שלכם מהתאונה.
בכל מקרה, שימו לב, שאתם בוחרים בעורך דין בעל המלצות טובות וידע נרחב. וכמובן החלמה מהירה!